Coaching
In dat wat je achterlaat zie je wat het jou heeft gebracht
Weer blij met de keuzes die je maakt
Coaching is een krachtig middel om inzicht te krijgen in de door jou gewenste groei en professionele ontwikkeling. Door gerichte vragen en oefeningen ga je tijdens de coaachingssessie ervaren hoe 'denken, voelen, willen en doen' met elkaar in verbinding staan. Je leert jezelf beter kennen en wordt uitgedaagd om te reflecteren en te experimenteren. Dat geeft zelfvertrouwen en maakt dat je doelgericht kunt groeien in zowel je persoonlijke als je professionele leven.
Ontdek mijn coachingopties
Kies de vorm van coaching die het beste bij jouw ontwikkeling past
-
Persoonlijke coaching
"Weer blij met de keuzes die je maakt" is de slogan van mijn praktijk en het versterken van de eigen regie vormt dan ook de rode draad in mijn coachingstrajecten. Hoewel elk traject maatwerk is komen een aantal elementen standaard aan bod, zoals jouw levenspad en eerder gemaakte keuzes, het herijken van kernwaarden en het laten ervaren van het samenspel tussen gedachten-gevoelens-lichamelijke respons. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de opbouw van een coachtraject.
-
Loopbaanontwikkeling
In loopbaanontwikkeling werk je van binnen naar buiten:
- Wie ben ik? wat wil ik? Wat kan ik?
- Waar vind ik dat? Hoe kom is daar?
Eerst zoom je in op drijfveren, motivatie, ambitie en levensfasen. Vervolgens kijk je naar je kwaliteiten en welke je zou willen ontwikkelen. Pas daarna ga je trechteren: waar, wat en in welke rol. Het traject eindigt met concrete stappen en acties.
Ben je werkzaam in het mbo en na 1 september 2023 gestart met een coachtraject (en heb je dit misschien al afgerond) en voldoe je aan de voorwaarden? Ook dan kun je de subsidie aanvragen van maximaal € 500,- (incl. BTW): -
Burn-out preventie en reset
Ben ik nou gewoon heel erg moe? of is er meer aan de hand? In stress- en burn-out coaching leer je vroege signalen van roofbouw herkennen én hierop te acteren. Want laten we eerlijk zijn, bij een burn-out is je herstelvermogen zo ontregeld dat het vele maanden, soms jaren kan duren voordat je lichamelijk, mentaal en emotioneel weer de 'oude' bent. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Als stress- en burnout coach ben ik opgeleidt door het Expertise Centrum & Veerkracht en ik hanteert in de coaching de uitgangspunten van de door hun ontwikkelde methode:- Inspanning en herstel moeten in balans zijn om veerkrachtig te kunnen funcitoneren en gezond te blijven
- Chronische stress veroorzaakt ontregelingen in het stresssysteem en die zijn de primaire oorzaaak van ernstige stressklachten
- Stressklachten kunnen duurzaam aangepakt en gekeerd worden door in de begeleiding accent te leggen op achtereenvolgens:
- de fysiologische ontregelingen.
- opbouw van vitaliteit.
- verbetering van de zelfzorg.
- Er interventies op 3 niveau's: mentaal, fysiek en gedrag.
Het optimaliseren van zelfzorg, gericht op het voorkomen van roofbouw is het ultieme doel van het CSR-begeleidingstraject.
Herstellen van burn-outHerstel van burn-out verloopt in drie fasen en begint allijd bij herstelfase één:
- Roofbouw stoppen en bevorderen van herstelvermogen.
In deze fase zijn veel adviezen en interventies gericht op lichamelijk herstel. Ook die hebben vaak mentale- en gedragsaspecten. In de coaching ontvang je gerichte psycho-eductie om te begrijpen hoe mentaal, fysiek en gedrag met elkaar samenhangt - Reserves aanvullen en aandacht voor de zelfzorg.
Als het herstelvermogen is verbeterd ontstaat er ruymte en energie om meer aandacht te geven aan zelfmanagement. Een belangrijke vraag in deze fase: wat maakt dat je zo slecht voor jezelf hebt gezorgd? - Re-integratie en conditie opbouwen.
Denk daarbij aan het stapgewijs het oppakken en van werkzaamheden, afgestemd op het tempo van het opbouwen van herstel. De conditie kan worden opgebouwd en zowel in prive als op het werk ga je aan de slag met het inzetten van ander/nieuw gedrag.
In een burn-out begeleidingstraject is vaak multidisciplinair en betreft dan samenwerking met de bedrijfsarts en de huisarts, de specialist, CZ psycholoog en/of therapeuten (hapto, adem, fysio)
Het monitoren van de voortgang van herstel gebeurt adhv de CSR vragenlijst. Als dat van toepassing, gewenst is en voor jou oke is, kan deze monitoring gedeeld worden met de bedrijfsarts.
Neem contact op om te bespreken of een burn-out preventie traject jou kan helpen bij het hervinden van veerkracht.
Energie hervinden
Energie hervinden vraagt om eigen regie
Ongemerkt kan je in je professionele en/of persoonlijke leven een rol op je nemen die niet goed past. In de ontwikkelingsgerichte coaching gebruik je bewustwording om dieper inzicht te krijgen in je drijfveren en ambitie, waardoor 'zin en zingeving' weer richtinggevend worden voor de keuzes die je maakt.
Meer over coaching
Inzicht ervaren
In het tekstblok hieronder lees je meer over hoe het coachingstraject is opgebouwd. Op de 'over mij'-pagina krijg je een inkijk in wat ik je aan expertise te bieden heb. Gaat je interesse ook uit naar extra verdieping op drijfveren of persoonlijkheidskenmerken? klik dan op het pagina Assessment.
Positieve veranderingen
Hoe een coachingstraject is opgebouwd
Een coachingstraject kent vier tot zes coachingsgesprekken, met een duur van 75 minuten per gesprek en een doorlooptijd van gemiddeld vier maanden. Soms is bij aanvang een gewenste ontwikkelrichting al scherp, maar even zo vaak niet. Het verhelderen daarvan vormt dan een belangrijke eerste stap in de coaching.
Elk traject start met een intake. Dit is een gratis kennismakingsgesprek waarin jouw coachvraag centraal staat. In dat gesprek bepalen we samen ook of we een goede match zijn. Pas daarna start het coachingstraject.
- De eerste sessie staat in het teken van de gewenste situatie en dat wat je weerhoudt om daar al te zijn. Veelal vormen belemmerende overtuigingen een hindernis, raken triggers vanuit het verleden een gevoelige snaar of lukt het niet om met alle ballen die in de lucht zijn, een verandering aan te brengen. In dit eerste gesprek worden verhelderende vragen gesteld op de verschillende ontwikkelniveaus en je ontvangt hierbij een observatie-opdracht of oefening voor in de praktijk.
- In de vervolgsessies zal je door de verdiepende vragen en oefeningen je steeds meer bewust worden van hoe denkpatronen en (belemmerende en helpende) overtuigingen de door jou gewenste ontwikkeling beïnvloeden. Je gaat opnieuw contact maken met wat voor jou van wezenlijk belang is, waardoor je beter in staat bent richting te kiezen. Ook werk je aan lichamelijke bewustwording en vroege signalering van emoties. Dat maakt dat je grip krijgt op je eigen presentatie. In combinatie met de oefeningen en praktijkopdracht zal je ervaren steeds meer eigen regie te nemen.
- In de afrondende sessie evalueer je op je leerervaringen en hoe deze hebben bijgedragen aan jouw ontwikkeling. Je 'verankert' de positieve ervaringen en de nieuwe keuzes. Dit is het moment dat wij afscheid nemen van elkaar.